Наркотична зависимост

Много хора не разбират защо или как някой може да се пристрасти към наркотиците. Те могат погрешно да мислят, че тези, които употребяват наркотици, нямат морални принципи или сила на волята и че биха могли лесно да спрат употребата. В действителност наркоманията е сложна болест и за отказването обикновено е нужно повече от добри намерения или силна воля. Наркотиците променят мозъка по начини, които затрудняват отказването, дори и за тези, които искат. За щастие, изследователите знаят повече от всякога за това как наркотиците влияят на мозъка и са намерили лечение, което може да помогне на хората да се възстановят от наркоманията и да водят продуктивен живот, което не прави лечението по-лесно или бързо. Добрата новина е, че има изход.

Какво е наркомания?

Пристрастяването е хронично заболяване, характеризиращо се с натрапливо търсене на наркотици и трудно контролируема употреба, въпреки вредните последици. Първоначалното решение за прием на наркотици е доброволно за повечето хора, но многократната употреба на наркотици може да доведе до промени в мозъка, които сериозно да нарушат самоконтрола на зависимия човек и да пречат на способността му да се противопоставя на интензивния глад за наркотици. Тези мозъчни промени могат да се превърнат в хронични, поради което наркоманията се счита за “рецидивираща” болест – хората, възстановяващи се от разстройства на употребата на психо-активни вещества, са изложени на повишен риск да се върнат към употреба, дори и след като години не са приемали веществото.

Често срещано е човек да рецидивира, но рецидив не означава, че лечението не работи. Както и при други хронични състояния на здравето, лечението трябва да е в ход и трябва да се коригира въз основа на реакцията на пациента. Плановете за лечение трябва да се преглеждат често и да се променят, за да отговарят на променящите се нужди на пациента.

Какво се случва с мозъка, когато човек приема наркотици?

Повечето наркотици засягат центъра за възнаграждение в мозъка, нивата на допамин рязко се покачват и предизвикват еуфория. Правилно функциониращата система за възнаграждение мотивира човек да повтаря поведения, които са важни за оцеляването му, като хранене и прекарване на време с близки. Снабдяването на допамин във веригата за възнаграждение причинява засилване на приятното усещане и за нездравословни поведения, като приема на наркотици, което кара хората да повтарят поведението отново и отново.

Когато човек продължи да употребява наркотици, мозъкът се адаптира, като намалява способността на клетките във веригата за възнаграждение да реагират на веществата. Това намалява степента на удоволствието, което човек е почувствал при първия прием на наркотика. Този ефект се нарича повишаване на толеранса. Това означава, че употребяващият има желание да приеме повече от наркотика, за да може да постигне същото ниво на удоволствие. Тези мозъчни адаптации често водят и до това, че човек става все по-малко способен да извлече удоволствие от други неща, на които някога се е радвал, като храна, секс или социални дейности.

Дългосрочната употреба също води до промени в други мозъчни химически системи и вериги, като засяга функции, които включват:

изучаване

преценка

вземане на решение

стрес

памет

поведение

Въпреки че са запознати с тези вредни резултати, много хора, употребяващи наркотици, продължават да ги приемат, което е един от симптомите на зависимостта.

Защо някои хора се пристрастяват към наркотици, докато други не?

Никой фактор не може да предскаже дали човек ще се пристрасти към наркотиците. Комбинация от фактори влияе върху риска от пристрастяване. Колкото повече рискови фактори има човек, толкова по-голям е шансът употребата на наркотици да доведе до пристрастяване. 

Например:

Биологичен фактор. Гените, с които хората се раждат, представляват около половината от риска на човек за пристрастяване. Пол, етническа принадлежност и наличието на други психични разстройства също могат да повлияят на риска от употреба на наркотици и пристрастяване.

Социален фактор. Средата на човек включва много различни влияния, от семейството и приятелите до икономическото състояние и общото качество на живота. Фактори като натиск от връстници, физическа и сексуална злоупотреба, ранно излагане на наркотици, стрес и родителски указания могат да повлияят значително на вероятността на човек да употребява наркотици и пристрастяване.

Развитие. Генетичните фактори и факторите на околната среда взаимодействат с критичните етапи на развитие в живота на човека, за да повлияят на риска от пристрастяване. Въпреки че приемането на наркотици във всяка възраст може да доведе до пристрастяване, колкото по-рано започне употребата на наркотици, толкова по-вероятно е да премине към пристрастяване. Това е особено проблематично за тийнейджърите. Тъй като области в мозъка им, които контролират вземането на решения, преценка и самоконтрол, все още се развиват, тийнейджърите са особено податливи на рисково поведение, като употреба и злоупотреба с наркотици.

Може ли наркоманията да бъде излекувана или предотвратена?

Както при повечето други хронични заболявания, като диабет, астма или сърдечни заболявания, наркоманията може да бъде успешно овладяна. Хората, които се възстановяват от пристрастяване, ще бъдат изложени на риск от рецидив години и вероятно през целия си живот. Подходите за лечение, съобразени с моделите на употреба на наркотици на всеки пациент и всички възникващи съвместни медицински, психически и социални проблеми могат да доведат до продължаващо възстановяване.

Ако се притеснявате, че Вие или Ваш близък има проблем с наркотиците, можете да получите професионална информация от нашия консултативен център.

Нашите специалисти могат да Ви консултират по различни въпроси, като например:

  • Какво предсталвява зависимостта?
  • Колко бързо човек може да се излекува от зависимостта?
  • Как да мотивирам моят близък – зависим да се лекува?
  • Как мога да го подкрепя по време на терапия?
  • Какво да очаквам след терапията и какво е важно да знам?

Нашите предимства са професионализъм, честност и хуманно отношение!