В терапевтичната програма на ТЦ “Само Днес” е включена Транскраниална електростимулация (ТЕС) терапия, която е и част от нашата детокс програма, водена от д.м Проф. д-р Снежа Златева.

 

ТЕС терапията е неинвазивен и немедикаментозен метод на лечение. Посредством слаби електрически импулси, предвани към мозъка, чрез закрепени към скалпа електроди се стимулира естественото производство на така наречените хормони на щастието – ендорфин, допамин и серотонин.

 

Когато тези хормони се отделят по естествен път, те са в нужните количества, за да се чувства човек щастлив. А отделянето им по естествен път става, чрез физически упражнения, дихателни практики, постигане на цели, топли взаимоотношения с приятели, семейство и други подобни.  

 

Пристрастяването към определен тип вещество (наркотици, алкохол) или  поведение (хазарт, безразборни сексуални връзки, храна) е всъщност пристрастяване към допамина в организма, който се произвежда в голямо количество за кратък период от време. След отминаване на въздействието човек изпитва нужда да повиши отново и отново, и то в по-голяма степен количество от този хормон, което води до зависимост и с времето при някои от тях до повишаване на толеранса, т.е за да се усеща същото удоволствие е нужно все по-голямо количество вещество, което вече е опасно за здравето и животозастрашаващо. По този начин се нарушава естествения баланс на производството на тези важни за пълноценния и здравословен начин на живот хормони. 

 

ТЕС терапията помага за възстановяването на естествения неврохормонален баланс на организма и чрез обезболяващо и възстановително действие на тези хормони води до намаляване желанието за употреба на вредните вещества, които са имитирали състояние на щастие. Благотворният ефект след всяка процедура трае от няколко часа до няколко дни. Продължителното използване на метода, обаче, води до постоянни промени.